Merhabalarrr;
Sevgili OYA EMERK davetiyle katıldığım harika bir şenlikten bahsetmek istiyorum sizlere..8-9-10 eylülde gerçekleşen 3.KARAOVA BAĞBOZUMU ŞENLİĞİ..Belki gelecek senelerde sizler de denk gelir veya özel olarak bu şenliğe katılmak için Bodrum'a gidersiniz.Çünkü bu şenliğin amacını duyduğunuzda inanın kayıtsız kalamayacaksınız.
3. Karaova bağbozumu Şenlikleri ;yerel üretimi ,yerel üreticileri , çiftçiyi ve küçük üreticileri
desteklemek.
-Zeytin ağacı ve zeytinyağının kıymetini bilmek.
-Atadan kalan tohumları korumak ve yaşatmak.
-Genetiği bozulmuş tohumlar yerine geleneksel olanı korumak.
-Muğla 'da yetişen ürünleri geliştirerek ekonomik değer haline getirmek.
-Kırsal üretimle ,kıyısal tüketimi buluşturmak.
-İçinde barındırdığı faydalı madde " perifenoli "miktarı çok yüksek olan Memecik türü zeytini daha geliştirmek.
-Bodrum mandalinasına sahip çıkmak.
gibi güzel fikirlerle yola çıkmış ,ve her sene gelişerek devam etmesini can-ı gönülden desteklediğim ve benim gibi düşünen ,blogger arkadaşlarımla 7 eylül akşamı Muğla uçağında yerimizi aldık.1 saatlik yolculuğun sonunda havaalanında ; Akustik firmasından Hikmet Ünlü bey kibarlığı ve güler yüzü ile bizi karşıladı.3 gün boyunca bize ev sahipliği yapacak ve bizi evimizde hissettirecek Ortakent 'te bulunan Altınkaya Otele yerleştik.
1972 yılından beri hizmet veren Altınkaya Hotel denize sıfır konumda ,harika plajı ile de denizden çıkmak istemeyeceğiniz bir aile işletmesi. otelde gönül rahatlığı ile kalabilirsiniz.
Güzel bir kahvaltı ile başlayan ilk günümüz Oya Hanım'ın dediği gibi pastoral Bodrum'u tam manasıyla anlatan ETRİM köyü oldu.Bodrum Mumcular 'a bağlı olan köyün tüm halkı geçimini şahane halılar dokuyarak sağlıyor.Bu işe gönül veren ve Etrim halkını yüreklendiren Engin Başol ve babası çok büyük övgüleri hak ediyorlar.Kök boya ile boyanan ipliklerle dokunan halılara verilen her ilmekte büyük emek ve göz nuru var.
Etrim köyün'de doğal ve lezzetli kahvaltılıkların yanı sıra yöresel tatları deneme fırsatı bulduk.Ve kabak çiçeği kızartması damaklarımızı şenlendirdi.Ayrıca , unuttuğumuz güler yüzü ve misafirperverliği bizlere yaşattıkları için Engin Başol ve ailesine gönülden teşekkürler..
Bodrum 'un gizli kalmış cennet köşesi UYKU VADİSİ'nde çay ve kahve molasından sonra ;Bodrum Kumbahçe meydanından davullar zurnalar,develer ve yöresel kıyafetlerle yola çıkan Festival kortejini Bodrum İskele Meydanın da karşıladık.
Karaova Derneği Başkanı Ali Öztürk, dernek olarak şimdiye kadar yaptıklarını ve bundan sonra ki hayata geçirecekleri planlarını büyük bir heyecanla anlattı.
Ve eğlenceli grubumuzla, akşam yemeği için Bodrum'un ünlü Barlar Sokağından geçerek harika bir ambiansa sahip Türk,Akdeniz ve Dünya mutfaklarının öne çıktığı AVLU BİSTRO BAR a ulaştık.160 yıllık taş evin restorana dönüştürüldüğü mekanda , farklı lezzetler tattık.Fakat bize günün sürprizi tabii ki yöresel bir yemek olan Çökertme Kebabı oldu.Üzerine yenen tatlılardan sonra konaklamak için otelimize geçtik.
Karaova Derneği Başkanı Ali Öztürk'ün şu sözleri,bence ülkemizin düsturu olmalı...Bu sözü büyük harflerle yazmak istiyorum.
--HİÇ KİMSE ,ATASINDAN MİRAS KALAN MALINI SATARAK YAŞAMINI SÜRDÜRMEK ZORUNDA KALMASIN diye bu yola çıktıklarını ,
-Bölge ekonomisinin desteklenmesi
-üretim ve ürün çeşitliğinin artırılması
-Üretici ve tüketicinin bir araya geldiği sürdürülebilir bir tarım politikasının yaratılması
-Bodrum turizminin çeşitlendirilmesi
-Adil gıda anlayışının yaygınlaştırılması gibi amaçlarla bu şenliği düzenlediklerini anlattı.
Yine Şenlik kapsamında Karaova Derneğinin katkıları ile her yıl bir köy okulu yenilenmesi düşünülmüş.Bu yıl yenilenen Karaova Yeniköy ilköğretim okulu , resmi törenle açılarak şanslı öğrencilere hediye edildi..Türk köy kültüründe yemek yenmeden olmazdı...Kazanlar dolusu mis gibi keşkekler misafirlere sunuldu.
Festival alanına geri döndüğümüzde daha iyi inceleme fırsatı bulduğumuz ,yöresel ürünler,genetiği bozulmamış tohumlar,el dokuması ürünler,bir sürü yerel yiyecek ve Türkmen teyzelerin muhteşem çalışkanlıkları ile yaptıkları ve satışa sundukları o güzelim takıları almadan gelmek olmazdı öyle değil mi;)
Sadece takı almadım tabii ki tamamen organik incir,keçiboynuzu unu,karakılçık unu,susam Bodrum'a özgü mandalina reçeli ,keçi peyniri aldıklarım arasında.Ah taşıma derdi olmasa bütün pazarı alabilirdim.Bu arada ;Bağbozumu şenliğinin adına yakışır biçimde ,üzüm çeşitlerinin en doğal ve organik halini de yemelere doyamadık...
Şenlik süresince Karaova Söyleşileri kapsamında Kılçıksız Balık ve Kahvaltıya Dair kitaplarının yazarı SÜLEYMAN DİLSİZ 'in "balık nasıl pişirilmez" konulu halk söyleşisinde; balıkla ve balık pişirme ile ilgili yeni bilgiler edindik.Sevgili Süleyman Dilsiz , yeni kitabının da müjdesini verdi.Merakla bekliyorum
Biz bloggerları da ilgilendiren ve heyecanla beklenen yarışma;Köyler Arası Geleneksel yemek başladı.Sevgili Oya Emerk 'in de jüride bulunduğu yarışmada yemekler jüri üyelerini oldukça zorladı.Çünkü hepsi birbirinden lezzetiydi
Uzun puanlamalar sonucunda 3. Karaova Bağbozumu Şenliğinin köyler arası yemek yarışmasının kazananları belli oldu.
Zeytinyağlılar
1.Esen Uyar (Bahçeyakası Köyü )Enginar kavurması
2.Necla Karaca (Kızılağaç köyü)Fava
3.Songül Tüzün (Bahçeyakası köyü) Sarma
Tatlılar
1.Esma Arkun (Gökçebel Köyü)Kalburdan çekme
2.Sevgi Alanç (Gökçebel Köyü)Saraylı tatlısı
3.Sibel Peker (Dörttepe Köyü)Kulak tatlısı
Börekler
1.Feriştah Demir(yalıkavak)Kabaklı börek
2.Ruhiye Kütükbey(Çamlık Köyü)Sebzeli börek
3.Mesgulen Yaşar (Bahçeyakası Köyü)Otlu börek
En yaratıcı yemek
Özge Canikli(Yalıçiftlik)Itırlı sütlaç
Sunum ödülü
Ece Karapınar
8Bahçeyakası)Vanilyalı süt reçeli
Sürpriz Ödül
İlgi Tan (Bahçeyakası)Ceviz reçeli
En katılımcı muhtar Ödülü
Yücel Uyar (Bahçeyakası Muhtarı)
Akşam ki etkinliğimiz ise el emeği göz nuru TEMEL DEVRAN defilesi oldu.Halk Eğitim Merkezi Öğretmeni Aynur Aydoğan ve öğrencilerinin hazırladığı Anadolu Selçuklu döneminden başlayıp Osmanlı döneminde de devam eden ve sultanların özel günlerde giydiği kaftanları ,kendileri işleyip kendileri sunan hanımları da tebrik ettikten sonra ,etkinliğe zurna konseri ile devam ettik.
.
Akşam yemeği için Güvercinlik marinada bulunan balık yemekleri ve zengin meze çeşitlerini menüsünde barındıran DOY DOY RESTAURAN da günü noktaladık.
Resim yazısı ekle |
Bu arada bizim öğle yemeği için durağımız Mumcular 'da bulunan ve aile işletmesi olan küçücük,çok şirin bir o kadar da ,samimi KAVURMACI CELAL USTA oldu.Minicik mutfaktan çıkan leziz kavurmalar ve ayranla adeta damaklarımız şenlendi.
Öğle yemeğinden sonra ki kahve molası ise HOTEL MARMA BEACH ın harika manzarasında oldu.Hoş sohbetler ve bitmeyen resim çekinme ritüellerinden sonra,3 gün boyunca bizi ağırlayan ALTINKAYA HOTEL'in muhteşem gün batımı manzarasında,son akşam yemeğimizi samimi sohbetler eşliğinde gerçekleştirdik.
Muğla Büyükşehir Belediyesi
Bodrum Belediyesi
Karaova Derneği başkanı Ali Öztürk
Slow Food Yaves Gari Bodrum Birliği
Yemek Yarışmasının ana sponsoru Arçelik Mucize Lezzetler
Akustik Turizm
Altınkaya Hotel
Doy Doy Restoran
Hotel Marma Beach
Avlu Bistro Bar
Kavurmacı Celal Usta
Etrim Köyü Engin Başol
Bizleri çok güzel ağırlayan sevgili Oya Emerk 'e çok çok teşekkürler...
Ve sevgili blogger arkadaşlarıma kocaman sevgiler...
0 yorum :
Yorum Gönder